Kelluvamaton tarina

2014

In the beginning

KelluvaMaton tarina sai alkunsa vuonna 2014 kun toinen KelluvaMaton perustajista, Arnold Uschanov, silloin nuorena poikana, lähti perheensä kanssa etelänlomalle Kap Verdeen Afrikkaan.


Yhtenä iltapäivänä hotellin altaan vieressä istuskellessaan, auringon vielä mukavasti lämmittäessä Arnold havahtui kirjastaan lasten ja hieman aikuisempienkin riemunkiljahduksiin ja iloiseen hälinään: ”Sen verran meteliä oli, että oli pakko mennä katsomaan mitä siellä altaassa oikein tapahtuu?”.


Joku oli lasten ja muiden paikallaolijoiden iloksi keksinyt viedä valtavankokoisen punaisen ”jumppamaton” altaaseen! Iloa riitti monelle, sekä lapsille että aikuisille ja meno oli välillä hyvinkin vauhdikasta mutta ennen kaikkea hauskan näköistä.


Ilo ei kuitenkaan ollut ikuista ja muuttui myöhemmin vielä hotellihenkilökunnan tuskaksi, kun jumppamatto jonkun ajan kuluttua vajosi altaan pohjalle eikä sieltä enää liikahtanut.


Paikallaolijoiden hetken ilo ja innostus oli kuitenkin jäänyt pysyvästi Arnoldin mieleen.


2015

From idea to product

Seuraavan syksynä Arnold muutti hyvän ystävänsä Sebastian Fröbergin kanssa pienestä Paraisten saaristolaiskaupungista Suomen Turkuun opiskelemaan liiektaloutta Ammattikorkeakoulu Noviaan.


Kyseisiin tradenomiopintoihin kuului myös oppimismielessä yrityksen perustaminen. Hetken kuunneltuaan muiden opisklijoiden esittämiä liikeideoita Arnold ja Sebastian päättivät kertoa omasta ajatuksestaan: “Mitä jos me kehitettäisiin kelluva jumppamatto, me ei olla sellaista mistään löydetty!”.


Hetken ihmettelyn jälkeen opiskelijaryhmä päättivät olla perustamatta kolmatta opiskelijakahvilaa ja yhtyivät kaverusten hullultakin kuulostavaan ideaan.


Seuraavat kuukaudet täyttyivät opiskelijoiden intensiivisestä kehitystyöstä, tuuriakin oli matkassa, Suomessa sattui olemaan ainoa valmistaja Euroopassa, joka pystyi valmistamaan käyttötarkoitukseen soveltuvaa materiaalia.


2016

The launch of KelluvaMatto

Keväällä 2016 opiskelijaryhmä oli vihdoin valmis julkaisemaan talven aikana kehittämäänsä tuotteen.


Tunnelma oli jännittynyt, oltiinko valmiita, oltiinko osattu huomioida kaikkea?


Ja miten markkina reagoisi, mitä jos kukaan ei haluaisi ostaa tuotetta?


Pelonsekaiset tunteet olivat aiheellisia mutta osoittautuivat turhiksi, tuote oli juuri niin laadukas ja hauska kun miksi sitä oli suunniteltu ja vastaanotto senmukainen: välitön menestys.


Ensimmäisenä kesänä kaikki valmistetut tuotteet myytiin hetkessä loppuun, määrät eivät olleet valtavia mutta antoi uskoa tulevaan, oltiin oikealla tiellä.


2017

New products and a lot o fun

Hyvin alkanut matka innosti opiskelijaryhmän jatkamaan kehitystyötä, vielä ei oltu valmiita, tämä ”koulutyö” ei jätettäsi puolitiehen vaan tehtäisiin kunnolla loppuun.


Niinpä syksyllä ja talvella 2017 jatkettiin KelluvaMaton jalostamista, sillä arvokkaalla tiedolla mitä kesän aikana oltiin kerätty. ”Kuunneltiin asiakkaiden toivomuksia, ajatuksia ja palautetta, joiden pohjalta tehtiin omia kokeiluja ja tuoteparannuksia”.


”Kaikesta parasta oli että tämä ei tuntunut koulukäynniltä tai työnteolta, meillä oli hauskaa joka päivä”. (Sebastian Fröberg).


Kun kevätaurinko jälleen alkoi lämmittämään, oli alkuperäisen KelluvaMaton perhe myös laajentunut käsittämään sisarukset M, L, ja XL-matot.


Edellisen kesän tapaan valmistetut matot menivät kuin kuumille kiville ja entistä useampi suomalainen koti sai kokea KelluvaMaton iloa.